top of page

KieM start in september 2020

Bijgewerkt op: 24 jun. 2019


KieM, de natuur- en montessorischool in Leuven, heeft tijd nodig om te kiemen! Het grootste struikelblok overwinnen, is helaas niet gelukt: ondanks alle inspanningen vonden we geen geschikte locatie voor onze school. Ook al zag het er even hoopgevend uit. We streven ernaar om vanaf het schooljaar 2020-2021 een erkende, gesubsidieerde school te zijn.

Zoals we in de vorige nieuwsbrief schreven, hebben we heel erg overwogen om een 'huiskamerversie' te organiseren als tijdelijke oplossing voor het komende schooljaar 2019-2020. De Raad van Bestuur besliste dat dat een bijna onmogelijke opgave is. Na veel wikken en wegen, waren dit de belangrijkste redenen om niet in het klein met een maximum van 20 kinderen in onze huiskamer een klas te starten:

  • Dit is een enorme belasting voor het gezin.

  • Onder die vorm kan je niet gesubsidieerd worden, waardoor de loonkost hoog is, de kost voor de ouders zou dan zo'n 200 à 400 euro per maand bedragen. Dit willen we vermijden.

  • Een klas én school draaiende houden combineren met het oprichten van een erkende, gesubsidieerde school is een onmogelijke opgave. De kinderen verdienen de volle aandacht van de leerkracht.

Voor alle kinderen en ouders die hoopten op een start in september 2019 vind ik dit het aller-aller-ergst. Voor mij persoonlijk zat er een heel emotionele drijfveer achter om deze datum te halen: Milo, de jongste van 9 jaar. Hij zag het helemaal zitten. Twee keer heeft hij met plezier een dagje meegedraaid in een montessoriklas. De tweede keer had hij de keuze: op een schoolvrije dag thuis blijven of een dagje naar de montessoriklas, hij koos resoluut voor de montessoriklas. Ik heb natuurlijk het liefst dat hij liefde voor het leren ontwikkelt in een montessoriomgeving.


Sorry voor de kinderen en hun gezin die deze zomer naar Leuven verhuizen en de overstap naar montessorionderwijs helemaal zagen zitten.

Sorry voor de ouders die hun kind volgens de Aware Parenting filosofie opvoeden en die een mooie match vonden in de montessoripedagogie, nog even geduld dus.

Sorry voor de kinderen die hun draai niet vinden in het traditioneel onderwijs. Succes, het komende jaar! Blijf in jezelf geloven!

Sorry voor wie echt overtuigd is van de montessoripedagogie.

Sorry, Milo.

Sorry!

We hebben echt alles gedaan wat we konden.


Het komende jaar werken we er kei hard aan om KieM waar te maken.

  • Enkele potentiële locaties zitten dan in een verdere fase, wat in ons voordeel kan werken. Uiteraard blijven we zoeken naar alternatieven, voor 'wat als die locatie niet lukt'.

  • Enkele dagen geleden hadden we nog een interessante vergadering met de werkgroep Pedagogie & Visie en met de werkgroep Infrastructuur. We blijven met de werkgroepen op regelmatige tijdstippen samenkomen.

  • Daarnaast willen we op regelmatige momenten montessoriavonden organiseren, informele avonden voor geïnteresseerde ouders. Zo kunnen we bepaalde materialen demonstreren, thema's bespreekbaar maken, elkaar ontmoeten, activiteitendagen met de kinderen erbij organiseren...

  • We zullen ook volop inzetten op crowdfunding en fondsenwerving bij bedrijven en instanties.

  • Verder blijven de potentiële leerkrachten zich verder bekwamen in de montessoripedagogie. We hopen een professionaliseringstraject uit te kunnen werken voor geïnteresseerde leerkrachten voor het komende schooljaar.

Dit is een beginpunt. Samen bouwen we aan iets moois! Samen kunnen we KieM realiseren!

599 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page