top of page

Het fichespel

Bijgewerkt op: 21 okt. 2018

Materiaal is erg belangrijk in elke Montessorischool. Een kind dat de materialen hanteert, activeert verschillende zintuigen om meer hersenverbindingen te maken. Zo leert het kind met meer inzicht en het geleerde zal langer blijven hangen. Zintuigen, motoriek en intellect worden aangesproken.

Het fichespel wordt gebruikt als voorbereiding op het 'cijferen'. Het materiaal dat eraan vooraf gaat, is het gouden materiaal, hiermee leren kinderen een inzicht krijgen in het decimale talstelsel. Ideaal is het natuurlijk dat kinderen eerst veelvuldig met het gouden materiaal werken waarbij ze kunnen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. De overgang van gouden materiaal naar fichespel gaat soepel. De eenheden, tientallen, honderdtallen en duizendtallen van het gouden materiaal worden bij de respectievelijke grootheden van het fichespel gelegd. (In het Montessorionderwijs spreekt men over enen, tienen, honderden en duizenden.) Kinderen die nooit met het gouden materiaal hebben gewerkt, kunnen natuurlijk ook met het fichespel aan de slag. Dan is het elementair dat ze het principe van het tientallig stelsel wel beet hebben en dat ze bijvoorbeeld begrijpen dat één tiental hetzelfde is als 10 eenheden en dat je dit dus kunt wisselen.

Als kinderen aan de slag gaan met het fichespel doen ze dit in eerste instantie enkel met het materiaal. Het cijferen op papier komt pas in een later stadium aan bod, zo worden twee moeilijkheden niet gecombineerd: het handelen met materiaal en het schrijfwerk. Op die manier gaat alle aandacht van het kind naar de handeling zelf, het begrijpen, het inwisselen, het samen leggen bij optellen en het wegnemen bij aftrekken, enzoverder. De controle van de fout gebeurt door op de achterzijde van het opdrachtkaartje te kijken.

Er is een gestructureerde opbouw in opdrachtkaarten: optellen zonder brug, optellen met één keer een brug, vaker een brug. Dit geldt bij elke bewerking.


241 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page