top of page
Foto van schrijverKarolina Voordijk

Het deelbordje


Het deelbordje komt vanzelfsprekend na het eerste gebruik van het vermenigvuldigbordje. Vóór het automatiseren van de maal- en deeltafels is het belangrijk dat kinderen eerst inzicht krijgen in het vermenigvuldigen en delen. Daar zijn het vermenigvuldigbordje (met rode parels) en het deelbordje (met de groene parels) ideaal voor.


De kinderen hebben al eerder gedeeld met het gouden materiaal. Daar kwam dus al de handeling van het 'verdelen' aan bod. Het handelen met het deelbordje heeft een aantal positieve functies:

  • grotere motivatie

  • er worden sneller hersenverbindingen gelegd tegenover het schematisch werken in een werkboek

  • het principe van delen met rest wordt duidelijk

  • de deelbaarheid van getallen wordt duidelijk

Je vraagt je wellicht af, waarom je met het deelbordje maar maximum het getal 81 kan verdelen. Dit bordje wordt ook gebruikt om grote getallen mee te delen (vb. 3 259 : 6) en om oefeningen te maken met een deler die uit meerdere cijfers bestaat (vb. 49 042 : 36). Beeld je in dat je ook door tien zou kunnen delen op dit bordje dan kom je in de problemen bij het 'cijferend delen', de welbekende 'staartdeling'. Als je door tienen gaat delen (10, 20, 30, ...) dan heb je een bijkomend deelbordje nodig, die met de blauwe boord en blauwe pionnen. Maar dat is voor later, als we werken met de 'deelbak'.



206 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Het decimaalbord

Comments


bottom of page