top of page
Foto van schrijverKarolina Voordijk

De deelbak



In de vorige blog zag je het gebruik van het deelbordje. De deelbak wordt gebruikt als het kind al veel heeft geoefend met het vermenigvuldigbordje, het deelbordje en het fichespel (vermenigvuldigen en delen). Delen met het fichespel is al een eerste aanzet voor het cijferend delen, dit is de 'staartdeling'. Als het kind het gebruik van het fichespel goed in de vingers heeft, kan dit gecombineerd worden met het noteren van de staartdeling.


Ook de deelbak kan na voldoende oefening samengaan met het opschrijven van de staartdeling. Het verschil tussen het fichespel en de deelbak is niet zo groot. De kleuren van de fiches en de parels zijn hetzelfde. Alleen zijn de fiches iets 'concreter' materiaal omdat het getal er op staat: 1, 10, 100, 1 000, ... Het principe is gelijk want je verdeelt een hoeveelheid over een aantal pionnen.


Je merkt in het onderstaand filmpje dat het werken met de deelbak het toelaat om grote getallen te delen. Ook kun je grote getallen delen door een groter getal.

Bijvoorbeeld: 645 872 : 425 = Dan heb je wel drie deelbordjes nodig: het groene deelbordje voor de 5 eenheden, het blauwe voor de 2 tientallen en het rode voor de 4 honderdtallen. Dit is uiteraard al een graad moeilijker, vooral de kinderen van de bovenbouw maken zulke oefeningen op een inzichtelijke manier.


Het prachtige aan dit materiaal is dat de kinderen veel beter beseffen wat ze eigenlijk aan het doen zijn. Leer je een kind de heuristiek van het cijferend delen aan zonder materiaal, dan zal het zijn fouten nooit echt begrijpen. Het schijnbare tijdverlies dat ontstaat door met het fichespel of de deelbak te werken, win je ruimschoots terug doordat de kinderen maar al te goed beseffen wat ze aan het doen zijn en daardoor zichzelf kunnen verbeteren.


Enkele dagen geleden kwamen er twee derdejaarsstudenten op bezoek om mij een paar vragen te stellen over het Montessori-onderwijs. Ze haalden zelf het cijferen aan..."Want dat moet je toch wèl klassikaal uitleggen, dat kan toch niet anders?" Toen ik met hen twee cijferoefeningen (aftrekken en delen) had gedaan met het fichespel, leek er een wereld voor hun open te gaan, voor zover ik dat aan hun blik kon aflezen.


Het één of twee keer demonstreren aan een kind is genoeg, de rest van het leerproces gebeurt binnenin henzelf. Dat is werkelijk magisch!



298 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Het decimaalbord

Comments


bottom of page